کافه کتاب مرکز نجوم ادیب
دراواخر دهه هفتاد، بهویژه بعد از خورشیدگرفتگی سال ۱۳۷۸، عدهای از نجومآموزان مرکز که برای خواندن کتابهای درسی خود، مانند ریاضی، فیزیک و … دور هم جمع میشدند، به این فکر افتادند که بهمنظور داشتن فعالیتهای پایدار علمی در مرکز، به خوانش گروهی کتابهای علمی نجوم و سایر علوم مرتبط بپردازند. هستهی اصلی این گروه اهل مطالعه و خوانش کتاب، دانشجویانی بودند که در مرکز مشغول فراگیری علم نجوم و فضا بودند.
این فعالیت که با استقبال اعضا مواجه شد، رفتهرفته گسترش یافت و افراد بیشتری در این گروه حضور پیدا کردند و به خوانش، نقد و بررسی کتابهای نجوم و فضا پرداختند. بهتدریج این فعالیت به یک نشست خودجوش هفتگی تبدیل شد تا اینکه بعد از یک توقف حدود سهساله، در زمان مدیریت آقای دکتر مهدی اسحاقی، تصمیم بر مرمت، توسعه و تجهیز مکان کتابخانهی مرکز نجوم ادیب گرفته شد و کتابخانهی تخصصی نجوم به شکل جدیتر فعالیت خود را ادامه داد.
در همین راستا و بهمنظور طرح و توسعهی فعالیتهای کتابخانه، با همفکری آقای اسحاقی و آقای مرادی، طرح «کافه کتاب» بهعنوان یک محفل گفتوگوی علمی مطرح شد و فعالیت خود را بهصورت نشستهای هفتگی دنبال نمود. از افراد مؤثر در تداوم و استمرار کافه کتاب میتوان از آقایان مهدی اسحاقی، عمران مرادی، شهرام صالحی و خانمها لیلا میرشمشیرگران و ریحانه کبیری نام برد.
از سال ۱۴۰۰، با تصمیم مدیریت مرکز و حمایت سازمان فرهنگی اجتماعی، محفل کافه کتاب بهصورت جدیتر و بهعنوان یکی از برنامههای شاخص مرکز مورد توجه قرار گرفت و ضمن افزایش بودجهی آن، به کانون فعالیتهای کتاب و کتابخوانی و برگزاری ویژهبرنامههایی در این حوزه تبدیل شد.
درواقع، کافه کتاب مرکز نجوم ادیب بستری است برای علاقهمندان به خوانش و مطالعهی کتابهای علمی نجوم و سایر علوم مرتبط که با حضور کارشناس علمی به نقد و بررسی مطالب میپردازند. در هر نشست، بخشهای متنوع دیگری نیز بهمنظور ایجاد انگیزه و تنوع، مانند مسابقه، نمایش فیلم با موضوع کتاب مورد مطالعه، معرفی و نمایش دربارهی نویسنده، تجلیل از فعالان و مجریان آن، نکوداشت هفتهی کتاب و کتابخوانی و … همراه با فعالیت اصلی برگزار میگردد. تاکنون، این مجموعه موفق به برگزاری ۲۵۰ نشست تا پایان آبان ۱۴۰۳، با حضور کارشناس و علاقهمندان، بهصورت رایگان و عمومی شده است.